G e v a r i e e r d e b i j e e n k o m s t e n . n l
Terug | Vorige | Volgende
vrijdag 20 april 2007: Wim Korteweg en Marco Grob: het CO2-dilemma
Beste allen,
Afgelopen zaterdag ben ik met Guus naar An Inconvenient Truth van Al Gore geweest. We kwamen daar behoorlijk aangeslagen vandaan. Maar ook met het gevoel, we moeten initiatief nemen! Daarom benader ik je/jullie.
De voorstelling was georganiseerd door de Gelderse Milieufederatie waar ik ooit werkzaam was. Sible Schöne van het Klimaatbureau vertelde in de toelichting na de film dat als er binnen 10 à 15 jaar geen trendbreuk in de CO2 uitstoot wordt bereikt, het dan waarschijnlijk is dat de ijskappen op de polen binnen 100 jaar smelten. Dat gebeurt volgens hem al als de gemiddelde temperatuur op aarde met 1á 2 graden stijgt. Vandaag was in het nieuws dat de ijskap op de Noordpool volgens de meest recente inzichten in 2040 al verdwenen is. Zo hard gaat het dus!
Kortom, ik maak me ernstig zorgen en voel me medeverantwoordelijk voor de ontstane situatie en medeverantwoordelijk om te redden wat er nog te redden valt. De drijfveer daarbij is minder de angst voor mijn eigen toekomst, het gaat me meer om de toekomst van de generaties die nu opgroeien en hun kinderen. En we hebben zelf kinderen, zoals je weet.
Ik ga hier de ernst van de situatie en de mogelijke gevolgen niet verder toe lichten. We volgen allemaal het nieuws. Of kijk anders op www.hier.nu of klimaat.startpagina.nl.
En als je An Inconvenient Truth nog niet gezien heb, raad ik je aan er heen te gaan. Met je partner, kinderen, collega's.... Mocht je hem gemist hebben, in februari is hij waarschijnlijk op DvD verkrijgbaar. Het is niet alleen kommer en kwel, Gore inspireert en biedt ook perspectief. Gelukkig maar.
Wat ik graag wil.
Ik wil graag met een aantal vrienden/kennissen onderzoeken hoe we ieder individueel (uiteraard met onze dierbaren) maar vooral in een gezamenlijk verband (bijvoorbeeld via e-mailuitwisselingen, een speciale website, evt. ontmoetingen, gezamelijke projecten, whatever... ) onze CO2 uitstoot kunnen en willen terugbrengen. En/of compenseren via bijvoorbeeld aanplant van bomen, het uit de markt halen van emissierechten. Terugbrengen van CO2 kan thuis, op je werk, op de school van je kinderen, in je straat etc. Een sneeuwbaleffect zou erg mooi zijn. Eén of andere vorm van commitment aan elkaar door commitment aan de door je zelf gestelde doelen hoort er wat mij betreft bij.
Mijn vragen aan jou/jullie:
maak je je ook zorgen?
ben je bereid om in een gezamenlijk verband te werken aan beperking van CO2 en/of compensatie?
vind je commitment van deelnemers belangrijk?
heb je ideeën over de uitvoering?
wil je een bijdrage leveren aan de organisatie van dit initiatief?
welke vragen heb je?
etc.
Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
Hartelijke groet,
Wim
(Of dit idee al rijp genoeg is om door te mailen in jou kring aan degenen waarvan jij weet dat het hen interesseet etc, dat kan ik niet goed overzien, misschien moet het daarvoor verder rijpen, mag je zelf beslissen!)