G e v a r i e e r d e b i j e e n k o m s t e n . n l
Terug | Vorige | Volgende
25 augustus 2005
Beste vrienden,
Omdat vrijdagavond voor mij een onhaalbaar moment is, heb ik vanavond een telefonisch rondje gemaakt langs alle Gevarieerde Vrienden.
De een zat in zijn kano op de Rijn - gelukkig met telefoon!- , de ander was gewoon 'even kwijt', en weer een ander zat te genieten van een opera.
Maar er waren ook een aantal mensen bereikbaar.
Zij vonden het een goed plan om zondag 4 september gezamenlijk een bijdrage te leveren aan een groot plan (zie bijlage).
Ga dus tevoren vroeg naar bed want er wordt iets van je verwacht!
Tot ziens zondag 4 september bij mij thuis om 16.30!
Kan je echt niet: laat me dat dan weten in verband met de hoeveelheid soep en brood
want anders moeten Ben en ik - sinds kort weer met z'n tweeën - ons nog weken door de soep werken!
Hartelijke groet, Lotte
LEES MEE:
Het onderwerp van zondag 4 september a.s. is 'de Goede Herderkerk'.
De kerk, gebouwd in Oosterbeek in 1952/´53 door prof. F.A. Eschauzier, wordt bedreigd door de 'samen-op-weg' route van de gereformeerde en hervormde kerk: de grond is meer waard dan het terrein van de gereformeerde kerk en het vooruitzicht lijkt dat een projectontwikkelaar er appartementen zal bouwen.
Gewoonlijk is het afbreken van een kerk een kerkelijke aangelegenheid, geen burgerlijke. Maar een bijzonder gebouw, een beschermd dorpsgezicht of een cultureel kwartier… Wiens zaak is dat? Wie is verantwoordelijk? Wat kan je er zinvol mee doen? Wie doen dat? Hoe is dat exploitabel te maken? Vragen, vragen en nog eens vragen….
De Goede Herderkerk is een bijzonder vernieuwende, naoorlogse kerk door de bijzondere architectuur. Van buiten lijkt het geen kerk; van binnen is het een indrukwekkend en tegelijkertijd bijzonder verfijnd bouwwerk. Niet de traditie maar het verhaal visualiseert de relatie van de gemeenschap en God.
Daarnaast is het een kunstwerk waaraan verschillende kunstenaars meewerkten door ontwerpen voor het doopvont, avondmaalszilver, klankborden, belettering, beeldhouwwerk etc . Ook was het technisch een moderne kerk met akoestische tegels, vloerverwarming en allerlei andere uitvindingen.
Ik heb meegemaakt dat de kerk gebouwd werd. We gingen er iedere week kijken. Ik was toen 7 jaar en mijn vader vertelde dat deze kerk gebouwd was in de vorm van de ark van Noach.
De laatste 2 jaar heb ik contact gehad met de gemeenteraadsleden en de scriba van de kerk. Men neemt geen actie. Er zijn wel een aantal mensen die het vreselijk vinden en gezamenlijk willen we een plan bedenken om deze kerk te bewaren. Het bestuur van de ‘vijf dorpen in het groen’ belde me verleden week op…Ze zien deze omgeving Hartestein (Airbornemuseum, gedenknaald en huizen uit begin 1900) als een gebied dat de naam ‘beschermd dorpsgezicht’ waardig is.
Met de a.s. Monumentendag wordt de kerk opengesteld en ik ben in contact met de NCRV om er een uitzending over te maken. Ook buiten Oosterbeek zijn er de laatste 2 jaar verschillende publicaties verschenen waarin deze kerk wordt geciteerd of beschreven als een vernieuwend ontwerp.
Het is een PAREL!
Zelf ben ik buitenkerkelijk. Dat maakt het gemakkelijker want ik heb geen aandeel in de strijd tussen de gereformeerden en hervormden en ben tegen een herhaalde beeldenstorm.
Na een Powerpoint presentatie wil ik ieder van de GV vragen om te bedenken wat een originele en zinvolle invulling van dit gebouw zou kunnen zijn als het geen kerk meer is. Roep niet onmiddellijk ‘een museum’: daar zijn er al 1400 van in Nederland en de gemeente is blut.
Ik probeer toegang voor jullie in de kerk zelf te regelen en we maken bij goed weer een ommetje!
In ieder geval staat er daarna soep met brood op de Lebretweg klaar voor iedereen.